Persfotografie onder de loep

Een persfotograaf staat heel vaak in de vuurlinie, maar is ook de bewaker van onze democratie. Een dunne scheidslijn waar veel over valt te zeggen.

Op de hoek van de straat is een ernstig ongeval gebeurt. De buurtbewoners klagen al heel lang over de te hoge snelheden die daar gereden worden. “Je moet eens proberen over te streken, nou het is levensgevaarlijk en er wordt niets aan gedaan”, zegt een boze buurtbewoner.

De aangereden persoon ligt kermend van de pijn op de grond en grijpt met een vertrokken gezicht naar zijn onderbeen. Waarschijnlijk iets gebroken. Even verderop ligt zijn zwaar gehavende scooter waar de benzine langzaam uit druppelt op het asfalt. Omstanders hebben allemaal een mening, maar weinigen hebben gezien wat er gebeurd is.

Let goed op

Het publiek ter plaatse was wel weer vijandig. En als hij moet krijgen wat de omstanders hem wensen, dan haalt hij het einde van deze week zeker niet.

De persfotograaf stop net bij school en laat zijn zoon uitstappen. “Tot vanmiddag jonge, let goed op hé” roept hij hem na en rijdt weg. Uit zijn alarmpieper klinkt een onheilspellend geluid, “aanrijding met”. Dat betekent dat er gewonden zijn. Tegelijkertijd gaat zijn telefoon, het is de krant. Ben je al onderweg, vraagt een stem aan de andere kant van de lijn. “Ja, ik hoor het net, ga er snel heen.”

Vlak voor de kruising zet hij zijn auto ongelukkig op de stoep. Snel loopt hij naar de plek van de aanrijding en maakt een eerste inschatting. Eerst wat overzichtsfoto’s en daarna wat dichterbij. Hij schakelt zijn emotie uit en doet zijn werk met de grootste zorg. Overal rekening mee houden tegenwoordig. Iedereen beroept zich op de AVG-wet en dat maakt zijn werk er niet eenvoudiger op.

Diezelfde middag publiceert de plaatselijke krant zijn foto op de voorpagina. Hij bekijkt de afgedrukte foto’s en is tevreden. Alles klopt, de techniek en de belichting zijn binnen een split second beoordeeld, mooie foto. Het publiek ter plaatse was wel weer vijandig. En als hij moet krijgen wat de omstanders hem wensen, dan haalt hij het einde van deze week zeker niet.

Geschrokken

Een week later verschijnt er in dezelfde krant een artikel over de wethouder. Die is naar aanleiding van zijn foto’s gaan kijken om de situatie van dichtbij te zien. Het artikel bericht hoe hevig de man geschrokken is. Diezelfde week worden er maatregelen genomen om de snelheid op de kruising te verlagen.

Via de e-mail komt er een opdracht binnen. Voetbal fotograferen aanstaande zondag. “Dat wordt weer een speekseldouche”, denk hij. Maar ja, de sportkrant van is een van de meest gelezen uitgave. En de winnende partij vraagt altijd een extra afdruk. “Doe je plastic jas maar aan en zet een petje op, dan blijf je nog een beetje schoon”, zegt zijn vrouw terwijl zij na het eten een bakkie koffie voor hem inschenkt.

Vreemd beroep dat persfotograaf zijn. Tevreden brengt hij zijn kinderen naar bed. Later op de avond zegt hij tegen zijn vrouw als ze voor de tv zitten, “Hoe zou het met die jongen van die aanrijding zijn?”

Cees Baerts – Broca Media